Güneş hergün hesaplanabilir bir zamanda doğar ve aynı şekilde batar. Buna herkes öylesine alışmıştır ki farklı bir yapı kimse düşünmez.
Şimdi şu örneği biraz düşünelim. Özel olarak dizayn edilmiş tek pencereli bir odada oturup, burada belirli bir süre geçirdiğimizi varsayalım. Odada geçen zamanı görebileceğimiz bir de saat bulunsun. Aynı zamanda odanın penceresinden güneşin belirli aralıklarla doğup-battığını görelim. Aradan birkaç gün geçtikten sonra, o odada ne kadar kaldığımız sorulduğunda vereceğimiz cevap; hem zaman zaman saate bakarak edindiğimiz bilgi, hem de güneşin kaç kere doğup battığına bağlı olarak yaptığımız hesaptır. Örneğin, odada üç gün kaldığımızı hesaplarız. Ama eğer bizi bu odaya koyan kişi bize gelir de, "aslında sen bu odada iki gün kaldın" derse ve pencerede gördüğümüz güneşin aslında suni olarak oluşturulduğunu, odadaki saatin de özellikle hızlı işletildiğini söylerse, bu durumda yaptığımız hesabın hiçbir anlamı kalmaz.
İşte bu konuya The Truman Show isimli filmde de dikkat çekilmiştir. Filmin geçtiği yapay dünyada, yani dev film stüdyosunda, güneşte şov yapımcıları tarafından doğdurulup batırılmaktadır. Bir sahnede bu gerçek videdaki gibi ortaya çıkar.
Buraya da bakabilirsiniz: