Pages

14 Ocak 2011 Cuma

3 Boyutlu Gözlük Yapımı



Gelen istekler üzerine 3 boyutlu resim ve 3 boyutlu videolar paylaşacağız. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi bu video ve resimleri 3 boyutlu görebilmek için özel gözlükler kullanılması gerekiyor. Bu sebeple önce 3 boyutlu gözlüğü olmayan üyelerimiz için bu gözlüğü nasıl yapabileceklerini tarif ediyoruz.

Gerekli malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:

1- Şeffaf dosya kapakları gözlük camları için uyun olabilir.

2- Renkler içinde cd yazma kalemleri uygun. Gerekli olan renklerden biri kırmızı. Kırmızıyı bulmak kolay fakat diğer renk mavi ve yeşil karışımı bir renk. Bu rengi bulmak biraz zor olabilir.

3- Eski bir gözlük çerçevesi. Ya da kartondan bir çerçeve de yapabilirsiniz.

İnternette bu gözlüklerin satışı var. O gözlüklerle daha verimli sonuç alınıyor. Fiyatları ortalama 5 tl civarında oluyor. Ama gözlüğün türü mutlaka red-cyan olmalıdır.

Bu sistemin mantığı nedir?

Resimler veya videoları iki farklı açıdan çekip, birini kırmızı diğerini mavi-yeşil ortası bir renk filtresinden geçirip üst üste oturtarak 3 boyutlu video veya resmi elde etmiş oluyoruz.

Gözlük camları da bu filtre renklerinde olduğu için üst üste oturan iki fotoğraftan bir gözümüzle yalnızca bir fotoğrafı, diğer gözümüzle de diğer fotoğrafı görebiliriz. Bu da iki farklı açıyı aynı anda algılamamıza neden olur. Yani tıpkı şu an iki ayrı gözümüzle gördüğümüz gibi.

Gözlükleri edininen ve paylaşımlarımızı bekleyen üyelerimizin yorum yaparak bunu bildirmelerini rica ediyoruz. Böylece 2 boyutta 3 boyutu yaşatacak paylaşımlarımıza başlayabiliriz.